Kad ēdiens apēsts
Etiķetē arī galda piederumi ļauj sazināties ar oficiantu bez vārdiem. Pēc eiropiešu likumiem par pārtraukumu ēšanā liecina sakrustoti naža un dakšiņas gali, ja vēlaties dot ziņu, ka maltīte beigusies, noliec nazi un dakšiņu uz šķīvja blakus. Pie tam dakšiņas zariem jābūt vērstiem uz leju.
Neaizmirsti aiziet no galda skaisti. Viegli atbīdi krēslu, atbalstoties pret galdu tikai ar plaukstām.
Centies to izdarīt klusu un nekādā gadījumā neliec uz galda elkoņus un negrūt to ar rokām.
Nemēģini pagriezt šķīvi ar rokām
Pat, ja oficiants pasniedzis ēdiena šķīvi tā, ka tev nav ērti no tā ēst, nepagriez šķīvi ar rokām. Tas skaitās rupjš etiķetes pārkāpums. Kā tādā gadījumā rīkoties? Apbruņojies ar galda piederumiem un pārvieto ēdienu uz šķīvja, bet pašu šķīvi neaiztiec.
Ko nevajadzētu pasūtīt restorānu apmeklētājiem – iesācējiem
Ja tu reti apmeklē restorānus un vēl neesi paspējis kārtīgi apgūt galda etiķeti, tad atceries ēdienus, kurus tev labāk nepasūtīt. Piemēram, tie ir zaļumu salāti. Lieta tāda, ka tie var iestrēgt starp zobiem, un tu to pat nepamanīsi. Tas sabojās visu labo iespaidu.
Atturies arī no sviestmaizēm un sendvičiem. Ja specializētajās ātro uzkodu iestādēs kopā ar ēdienu pasniedz arī vienreiz lietojamos cimdus, tad restorānā tāda ērtība var nebūt. Bet apēst burgeru akurāti vienmēr ir sarežģīti.
Tāpat labāk nepasūtīt tādus ēdienus, kādu tu iepriekš neesi ēdis. Svarīgas vakariņas nav eksperimentu laiks. Un pēdējais: neizvēlies ēdienus ar asu specifisku smaržu, piemēram, ēdienus ar ķiplokiem. Tas var samulsināt tavus galda biedrus.
Kā ēst suši un austeres
Ja tikšanās notiek japāņu restorānā, labāk jau iepriekš uzzināt, kā pareizi jāēd suši. Sojas mērcē iemērc tikai zivi, jo tajā ir maz sāls, rīsi tiek gatavoti pievienojot speciālu etiķi. Pie tam, ja suši mērc mērcē ar rīsiem uz leju, tas vienkārši izjuks.
Ja esi izvēlējies austeres, tad iemācies rīkoties ar speciālu austeru dakšiņu. Tā jātur labajā rokā. Ar dakšiņu atdali gaļu no gliemežnīcas. Tad izdzer austeres saturu un pēc tam apgriez gliemežnīcu otrādi.
Kā ēd desertus
Jogurta, biskvīta vai siera kūkas ir mīkstie deserti. Tāpēc tos var ēst ar speciālu deserta karoti. Bet smilšu, kārtainās tortes un kēksus var ēst ar deserta naža un dakšiņas palīdzību. Porciju sāc ēst no spicā gala.
Mandeļu cepumus „makarūnus” ēd ar rokām. Pēc etiķetes noteikumiem cepumus nekad neēd griežot ar nazi vai sadalot gabaliņos ar dakšiņu.
Kā ēd kanapē
Par ne pārāk labo toni tiek uzskatīts, ka uz šķīvja ir divas vienādas uzkodas. Kanapē ēd tikai ar rokām un tas jāpaņem ar kreiso roku.
Pie zviedru galda neej ar šķīvi, kurā jau ir bijis ēdiens. Tāpat pēc etiķetes pie galda nav jāaizraujas ar sarunām, lai netraucētu citiem cilvēkiem. Labāk ir atiet no galda 5 soļus tālāk un tur turpināt sarunu.
Atstāj tējas naudu
Jebkuras kategorijas sabiedriskās ēdināšanas iestādēs pieņemts atstāt tējas naudu. Ja tā nav iekļauta rēķinā, tad tās summa ir ne mazāka par 15%. Bāros un kafejnīcās – 10%. Nekādā gadījumā nedod to tieši rokās oficiantam, atstāj to vienkārši uz galda.
Cerams, ka palīdzējām tev tikt skaidrībā ar galda etiķetes lietām. Apgūt tās reizēm nav tik viegli, taču labāk būt sagatavotam un tad doties uz saviesīgām pusdienām.
Atstāt komentāru