Plūmes ir viens no nedaudziem produktiem, kas savas vērtīgās īpašības pēc pārstrādes zaudē maz. No plūmēm var pagatavot ļoti garšīgas un ilgstoši uzglabājamas sukādes. Tā ir porcija vitamīnu, kas tik ļoti noder ziemā.
Sastāvdaļas:
4 kg plūmju bez kauliņiem
1,5 kg cukura
1 glāze ūdens
0,5 tējkarotes citronskābes
Pagatavošana:
1. Lai pagatavotu sukādes no plūmēm mājas apstākļos, izņem no plūmēm kauliņus.
2. Katliņā cukuru un ielej ūdeni. Liec visu uz lielas uguns, lai ūdens uzvārās.
3. Vārošajā cukura sīrupā liec plūmes un samazini uguni. Pēc pāris minūtēm plūmēm izdalīsies sula un pilnīgi pārklās plūmes. Pavāri tās aptuveni 30 minūtes. Pēc tam ber plūmes caurdurī, lai notek sīrups.
4. Atlikušo sīrupu atstāj uz uguns, lai tas novārās un paliek biezāks. Neaizmirsti to pamaisīt. Lai nedaudz pavārās, pēc tam uguni izslēdz un lai sīrups padziest.
5. Atdzisušajā sīrupā liec atpakaļ plūmes, pasutini uz nelielas uguns. Tad pārliec plūmes caurdurī. Tā atkārto vairākas reizes, līdz plūmes kļūst mīkstas un izskatās spožas. Pēdējās vārīšanas reizē sīrupam pievieno citronskābi.
Plūmju sukādes pēc garšas atgādina saldu marmelādi ar nelielu skābumiņu. Piesātinātas ar sīrupu un citronskābi, dabiskajiem konservantiem, tās var uzglabāt daudz ilgāk nekā svaigas plūmes.
Pēc sukāžu pagatavošanas parūpējies par savām rokām. No saskares ar tumšajiem augļiem āda visdrīzāk būs kļuvusi tumša. Lai atbalinātu un mīkstinātu roku ādu, izmanto sekojošu paņēmienu. Litrā silta ūdens izšķīdini ēdamkaroti citronskābes. Paturi rokas šķīdumā 5-10 minūtes. Tās uzreiz kļūs gaišākas.
Atstāt komentāru