Pirmo reizi nogaršoju gardo Feijoa pirms 10 gadiem. Draudzene atnesa dīvaino augli no tirgus sakot: „Knapi atradu!” Iemīlējos no pirmās ogas! Nav jau brīnums – viegla zemeņu garša ar ananāsa piegaršu un patīkamu skābumiņu patiks katram.
Šodien tas jau ir ierasts produkts, kuru var atrast veikalos. Saimnieces vāra no tā ievārījumu, gatavo kompotu. Un ne jau velti-feijoa ir īsta vitamīnu bumba! Tājā ir visi B grupas vitamīni, C un, protams, arī jods.
Šis auglis ir derīgs profilaksei. Skati tajā esošo vitamīnu sarakstu.
1. Laba vitamīna C deva.
2. B1 normalizē vielmaiņu, palīdz uzturēt sirds muskuļa un smadzeņu darbu.
3. B2 palīdz uzturēt normālu hormonu līmeni.
4. B3 regulē gremošanas sistēmas darbu.
5. B6 liela loma barības fermentos.
Feijoa satur viegli pārstrādājamus olbaltumus. Pats galvenais nepārcensties. Koka ziedus kaltē, no tiem vāra tējas, pievieno kompotiem, konditorejā un arī gatavojot gaļas ēdienus.
Nekad nemizo nost no augļa miziņu. Tā ir tieši tas, kas nepieciešams sievietēm cīņai pret novecošanu..
Visvienkāršākais veids, kā pagatavot garšīgas zāles – ir samalt augļus gaļas mašīnā un pievienot medu vai cukuru. Tās vairākas nedēļas var uzglabāt ledusskapī, var sasaldēt porciju trauciņos vai maisiņos.
Uz vienu kilogramu ņem 0,5 kg cukura. No šī maisījuma var pagatavot saldējumu, bērni būs sajūsmā!
Feijoa pielietošanas spektrs ir ļoti plašs, to var pievienot augļu salātiem, vārīt kompotus, gatavot augļu smūtijus, izmantot konditorejā un kulinārijā.
Kā izvēlēties feijoa?
Ogas glabājas īsu laiku: pēc novākšanas tikai 10 dienas, ieskaitot transportēšanu, ja tās ir pilnīgi gatavas. Uzglabāt labāk labi ventilējamā tarā vai vienā kārtā uz paplātes.
Augļus vāc, kad tie vēl nav pilnīgi gatavi, tās var ienākties mājās. Ja ogas mīkstums ir caurspīdīgs vai balts – oga ir kvalitatīva, ja tāda kā duļķaina, bēša vai brūna, tad tas ir bojāts produkts un tādu labāk nepirkt.
Tagad tu zini, cik vērtīgs ir feijoa. Nekad nepaej garām šim vērtīgajam vitamīnu avotam. Ogas palīdzēs uzturēt tavu veselību un būs labs līdzeklis dažādu slimību profilaksei.
Atstāt komentāru