Esmu diezgan pārliecināta, ka flotes makaronus tu gatavo nepareizi. Man parādīja jaunu veidu

Lai gan Eiropā makaroni atnāca no Ķīnas, tomēr tieši itāļi iemācīja pasaulei, kā pagatavot tos simtos dažādu veidu.

Visas receptes nevar uzskaitīt: makaronus cep, vāra, gatavo sacepumos, gatavo ar sieru, olām, sēnēm, visdažādākajiem dārzeņiem un jūras veltēm.

Taču starp visām ir viena recepte, kurai pie mums ir īpaša vieta, bet tieši – flotes makaroni.

Kā gatavot flotes makaronus

XIX gadsimtā Krievijas flotes matrožiem pēc darba bija pieņemts dot makaronus ar gaļu kā sava veida uzmundrinājumu. Ar laiku šo sātīgo ēdienu iecienīja miljoniem cilvēku visā pasaulē.

Interesanti, ka nosaukums „flotes makaroni” parādījās tikai pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados. Tā klasiskajā „Grāmatā par garšīgu un veselīgu ēdienu”, kas izdota 1939. gadā nosaukuma „flotes makaroni” vēl nav, ir vienkārši „makaroni ar gaļu”.

Tāpat kā katram populāram ēdienam, arī garšīgajiem flotes makaroniem ir savi noslēpumi, ar kuriem šodien padalīsimies.

Kā gatavot flotes makaronus

1. Novārīt makaronus līdz pusgatavībai, bet nekādā gadījumā nepārvārīt. Vislabāk makaronus vārīt lielā ūdens daudzumā (1:10), lai makaroni nesaliptu.

2. Vislabāk tam derēs caurulīšu veida makaroni (radziņi). Jo vairāk gaļas nonāks makaronos, jo tie būs garšīgāki.

3. Gaļa var būt jebkāda, bet vislabāk ņemt liellopu kakla daļas gaļu. Tai ir izteikta garša un arī nedaudz tauku daļu.

Sastāvdaļas:

300 g makaronu

600 g gaļas

1 sīpols

1 burkāns (pēc vēlēšanās)

2 ķiploka daiviņas

2 ēdamkarotes tomātu pastas

0,5 glāzes ūdens

2 ēdamkarotes augu eļļas

Sāls, pipari pēc garšas

50 g siera vai krējuma

Pagatavošana:

1. Smalki sagriez sīpolu un ķiplokus

2. Apcep tos dziļā pannā. Ja vēlies, kopā ar sīpoliem un  ķiplokiem apcep arī burkānus.

3. Sajauc malto gaļu ar apceptajiem dārzeņiem un gatavo vēl 10-12 minūtes.

4. Tad pievieno tomātu pastu, visu samaisi un gatavo vēl 2 minūtes.

5. Pielej pus glāzi karsta ūdens, pieber sāli, piparus, sautē 5 minūtes.

6. Makaronus gatavo, vadoties pēc instrukcijas, kas ir uz makaronu paciņas.

7. Pievieno makaronus gaļai, samaisi un kopā pasutini vēl 5 minūtes.

Labu apetīti!

Pirms pasniegšanas var ēdienam pārbērt rīvētu sieru. Var ēst ar krējumu. Man vislabāk garšo flotes makaroni ar sieru. Jebkurā gadījumā tas ir vienkāršs, garšīgs un sātīgs ēdiens, kas derēs gan pusdienu reizei, gan arī svētku galdam.