Baziliks Indijā ir viens no galvenajiem svētajiem augiem. Mājā, ja platība atļauj, puķu podam ar tajā augošiem 2-3 ceriem bazilika tiek atvēlēta īpaša vieta. No rītiem sievietes auga priekšā veic speciālus rituālus labklājības veicināšanai, bet vakaros aizdedz lampiņas.
Pie mums bazilikam tik liels gods nav dots, visbiežāk to vienkārši izmanto kā aromātisku piedevu ēdienam, retāk pievieno dzērieniem. Mēs patiešām maz zinām par šo smaržīgo augu. Piemēram, vai jūs zināt, kāda ir starpība starp zaļo un violeto baziliku?
Šodien parunāsim par baziliku.
Bazilika šķirnes
Ir vairāki desmiti bazilika šķirņu un katrai ir savas īpatnības. Bet visas tās pēc krāsas iedala divās grupās – ir zaļo lapu un violeto lapu baziliks.
Zaļais baziliks ir populārs Eiropā: Itālijā, Francijā, Grieķijā, Bulgārijā. Šajās valstīs to pievieno salātiem un visiem aukstajiem ēdieniem. Pavāri iecienījuši šo vēso aromātu un atsvaidzinoši smalko garšu.
Baziliks ir galvenā sastāvdaļa itāļu pesto mērcē. Zaļās lapas lieliski sader ar tomātiem un sieru. Karstajos ēdienos baziliku pievieno pašās gatavošanas beigās, pretējā gadījumā tas ātri zaudēs savu smalko aromātu. Apvienojumā ar pētersīļiem, estragonu, piparmētru un timiānu baziliks var kļūt par lielisku garšvielu lielākajai daļai eiropiešu zivju un putna gaļas ēdieniem.
Violetā bazilika aromāts ir daudz piesātinātāks un asāks. Taču tieši tas padara to neaizstājamu Kaukāza un Āzijas tautu ēdienos. Tur baziliku pievieno jebkurai gaļai, dārzeņiem, sieriem. Kaukāzā pārdošanā jūs reti atradīsiet zaļo baziliku. Violetais baziliks vairāk der pievienošanai karstajiem ēdieniem, īpaši kaltēts.
Uzbekistānā un Azerbaidžānā vāra satriecoši garšīgu aromātisku violetā bazilika tēju. Ja tai pievieno citrona šķēlītes, tā kļūst maigi rozā. Zaļais baziliks šim nolūkam neder! Violetā bazilika tēju dzer karstu kopā ar augļiem un saldumiem.
Bazilika vērtīgās īpašības
Abu veidu bazilika sastāvs ir praktiski vienāds. Augā ir daudz A, C un K vitamīnu. Baziliks palīdz nostiprināt imūno sistēmu.
Noteikti romantiska vakara ēdienkartē iekļaujiet dažus ēdienus ar šo garšvielu.
Par savu krāsu tam jāpateicas augstajam antioksidantu – antociānu saturam.
Baziliks ir garšviela ar piesātinātu aromātu un spēcīgu ārstniecisku efektu.
Pastāstiet, kāda veida baziliks jums patīk labāk.
Atstāt komentāru