Omīte izskaidroja, kā viegli var uztaisīt gardākos kāpostu pīrādziņus bez olām

Gagauzi ir tjurku valodu grupas tauta, kas mūsdienās dzīvo Moldāvijā vai Ukrainas Odesas apgabala dienvidrietumu daļā. Gagauzu virtuves recepšu bagātība uzkrāta gadsimtiem: tajā atspoguļojas klejotājtautas sadzīves iezīmes un tām ir daudz kopīga ar turku un balkānu ēšanas tradīcijām.

Gagauzu kulinārijas receptes, sevišķi miltu izstrādājumi, atšķiras ar oriģinālām sastāvdaļām un neparastiem risinājumiem.

Šodien pastāstīsim, kā pagatavot mīkstus un ļoti gardus gagauzu rauga mīklas pīrādziņus. Pildījums var būt jebkāds, bet mūsu gadījumā tas būs no kāpostiem.

Sastāvdaļas mīklai:

450 g miltu

260 ml ūdens

7 g sausā rauga

½ tējkarote sāls augu eļļa cepšanai

Sastāvdaļas pildījumam:

1 kg kāpostu

1 sīpols

¼ tējkarotes kaltētu piparmētru

½ tējkarotes sarkano malto piparu

Sāls un malti melnie pipari pēc garšas

Pētersīļi un dilles

5 ēdamkarotes augu eļļas

Pagatavošana:

1. Izsijātus miltus samaisi ar sāli un sauso raugu.

2. Pakāpeniski lej klāt ūdeni un maisi, līdz izveidojas mīksta mīkla.

3. Liec mīklu ietaukotā bļodā, pārsedz to ar dvielīti, lai briest.

4. Pa to laiku sasmalcini sīpolus un kāpostus.

5. Apcep sīpolus uz vidējas uguns līdz zeltainai krāsai.

6. Pievieno sasmalcinātos kāpostus un cep uz lielas uguns, pastāvīgi maisot.

7. Pievieno sarkanos maltos piparus, kaltētās piparmētras, visu samaisi.

8. Uzliec vāku un sautē līdz gatavībai.

9. Beigās pievieno sagrieztus zaļumus, samaisi, nogaršo un izslēdz plīti.

10. Pārkaisi galdu ar miltiem, samīci mīklu, sagriez to gabaliņos.

11. Tad izveido bumbiņas, saplacini tās un liec uz katra mīklas aplīša pa karotei pildījuma.

12. Veido plaukstas lieluma pīrādziņus.

13. Cep pīrādziņus pannā sakarsētā eļļā no abām pusēm.

14. Kad izcepas liec šķīvī, kurā ieklāti papīra dvieļi.

15. Pīrādziņi gatavi.

16. Labu apetīti!