Pienācis pavasaris, laiks stādīt dārzus, lai vasarā un rudenī baudītu svaigus zaļumus un dārzeņus. Daži jau sākuši audzēt dažādus stādus savās siltumnīcās vai mājās uz palodzes un uz balkona.
Šodien parunāsim par gurķiem, kā pasargāt tos no dažādiem kaitēkļiem un fitoslimībām. Mēs esam par veselīgu dzīves veidu, par veselīgu pārtiku, tāpēc ķīmiskos sastāvus gurķu apstrādei nepiedāvāsim. Lai arī tie ir iedarbīgi un ar to reklāmu var labi nopelnīt, taču veselība dārgāka.
Gurķu ārstēšana
1. Tikko uznākuši gurķi, kuriem vēl nav ne ziedu, ne stīgu, jau ir jāapstrādā. Piedāvājam ik pēc 10 dienām apsmidzināt gurķus ar dabiskām vielām. Spainī ūdens iejauc 20 gramus saimniecības ziepju, 1 litru piena un 30 pilienus joda. Profilakse vienmēr ir labāka par ārstēšanu.
2. Mēdz gadīties, ka gurķi tikko parādījušies, ir zaļi, skaisti un kraukšķīgi, bet lapas dzeltē. Izeja no situācijas ir. Izmērcē spainī ūdens 300 gramus maizes, pievieno maisījumam pudelīti joda un ar šo maisījumu apstrādā gurķus. Šādu ārstniecisku procedūru vari atkārtot ik pēc divām nedēļām.
3. Tiem, kas dzīvo laukos, un kuriem ir pieejami dabiski piena produkti, nebūs grūti pagatavot dārzeņu apstrādei šķīdumu no sūkalām. 10 litriem ūdens pievieno 2 litrus sūkalu un 150 gramus cukura. Pēc šādas apstrādes gurķiem būs lielāka raža.
4. Bet pilsētas dārzkopjiem labi derēs sīpolu mizu šķīduma recepte. Tas ir lēts līdzeklis un viegli pielietojums. Puskilogramu sīpolu mizu vāri 5 litros ūdens. Atstāj nostāvēties nakti. Pēc tam atšķaidi šķīdumu ar ūdeni attiecībā 1:4. Ar šādu šķīdumu ieteicams ne tikai apsmidzināt, bet arī laistīt gurķus.
5. Ja gurķi sāk vīst uz lauka nenorauti, tad apstrādā tos ar piena sūkalu šķīdumu bez cukura attiecībā 1:5.
6. Gurķu apstrāde ir nepieciešama. Taču neaizmirsti arī par laistīšanu. Īpaši, ja dzīvo siltā klimata joslā, kur nokrišņu maz. Kamēr gurķi uznāk, laisti tos ik pa pārdienām. Vēlāk var liet reizi trijās dienās.
Atstāt komentāru