Vasara rit pilnā sparā. Tas nozīmē, ka čaklās saimnieces jau gatavojas karstajam konservu gatavošanas laikam, lai ziemā varētu priecēt sevi un savus tuviniekus ar pašu gatavotiem gardumiem. Šodien pastāstīsim, kā pagatavot baklažānus ar ķiplokiem, kas pēc garšas atgādina šašlikus, bet apēsti tiek ātrāk, nekā šašliks. Tādus konservus veikalā nenopirksi!
Indijā baklažānus sauc par dārzeņu karali. Tieši no turienes šis garenais dārzenis nonāca Ķīnā, pēc tam arābu zemēs, un vēlāk Eiropā. Šodien pastāstīsim par šī brīnumainā dārzeņa konservēšanu.
Sastāvdaļas:
2 kg baklažānu
500 g sīpolu
1 galviņa ķiploku
150 ml ūdens
1,5 ēdamkarotes sāls
2 ēdamkarotes cukura
80 ml etiķa (9%)
2 tējkarotes šašlika garšvielu
Pagatavošana:
1. Vispirms nomazgā baklažānus, nogriez galus un nomizo. Tad sagriez palielos gabalos
2. Notīri sīpolus un sagriez pusgredzenos. Plānās plāksnītēs sagriez ķiplokus. Var rīvēt vai izspiest ar ķiploku spiedi.
3. Sakarsē pannu, ielej tajā augu eļļu un apcep baklažānu gabaliņus no abām pusēm. Pēc tam liec baklažānus atsevišķā traukā un ļauj atdzist.
4. Katliņā sagatavo marinādi. Ielej katliņā ūdeni, pievieno sāli un cukuru. Samaisi, lai izkūst un pielej etiķi. Uzvāri un pavāri vēl 1 minūti. Pēc tam noņem no uguns un ļauj atdzist.
5. Lielākā bļodā liec baklažānus. Pārber pāri sīpolus, ķiplokus un šašlika garšvielu.
6. Blīvi sliktus baklažānus pārlej ar atdzisušo marinādi. Uzliec virsū šķīvi un piespied ar kaut ko smagāku. Liec to ledusskapī uz 12 stundām, lai baklažāni atsulojas. Pēc tam aromātiskos baklažānus var pasniegt galdā vai salikt ziemai.
7. Ja liksi ziemai, nosterilizē burkas. Katras burkas apakšā ieliec sīpolus, pēc tam baklažānus. Pāri pārlej marinādi.
8. Burciņām uzliec vākus un liec katlā sterilizēt. Katlā vispirms jāieklāj kāds nevajadzīgs dvielis vai auduma salvete. Ielej siltu ūdeni. Uzvāri un sterilizē 10 minūtes. Pēc tam hermētiski aizskrūvē burkas, apgāz otrādi un ļauj atdzist.
Tādi sulīgi un aromātiski baklažāni būs vienmēr gaidīti uz tava svētku galda. Un arī brīžos, kad gribas palutināt savus mājiniekus ar ko garšīgu, tādi baklažāni noderēs. Labu apetīti!
Video ar pamācību:
Atstāt komentāru