Mūsdienās ir iespējams nopirkt milzum daudz skaistu, ērtu un kvalitatīvu trauku, tāpēc katra saimniece var izvēlēties sev tādus, kādi viņai visvairāk patīk. Tomēr nopirkt to, kas patīk, nolemj ne visas, jo ko tad darīt ar vecajiem? Tiem, kas palikuši vēl no vecmāmiņu un vectētiņu laikiem?
Šodien parunāsim par to, kādi trauki savu laiku ir nokalpojuši un ir jānomaina. Pasteidzies atbrīvoties no tiem, jo citādi mājas gariņš sadusmosies. Bet tev būs daudz patīkamāk darboties virtuvē, ja katra lieta priecēs acis.
Bez traukiem mūsdienu cilvēkam neiztikt, un viņš pat neiedomājas, ko viņš darītu, ja viņa rīcībā nebūtu visu šo krūzīšu, šķīvīšu, bļodiņu. Šiem pierastajiem priekšmetiem virtuvē ir sava vieta, un mēs pavisam nedomājam, no kā mēs ēdam ēdienu.
Un nav taču retums, ka ģimene vienus un tos pašus šķīvjus lieto ne vienu vien gadu desmitu. Šādus traukus jau sen laiks nomainīt, tie zaudējuši savu estētisko izskatu, un, kas vēl svarīgāk, vajadzīgo kvalitāti. Pēdējais faktors var pat kaitēt veselībai.
Pat tautas ticējumos, kas, nudien, nav no zila gaisa rauti, ir brīdinājumi par to, ka veci trauki ir jāizmet. Un baudīt ēdienu no jauniem traukiem ir daudz patīkamāk un drošāk.
Pat tādi trauki, kas vizuāli izskatās veseli, lietošanas laikā ar laiku tiek saskrāpēti. Skrāpējumi rodas saskarē ar karotēm, dakšiņām, nažiem. Rezultātā šīs plaisiņas piepildās ar ēdienu atlieku sīkām daļiņām, tajās attīstās dažādi mikroorganismi un baktērijas, daļa no tām paliek tur arī pēc trauku mazgāšanas un termiskās apstrādes. Jo dziļāka plaisa, jo sliktāk.
Kādi trauki ir jānomaina?
1. Ja tie ir mainījuši sākotnējo izskatu, mainījuši krāsu, guvuši mehāniskos bojājumus.
2. Ieplaisājušus traukus vai stipri saskrāpētus.
3. Traukus, kuri izdala nedabīgu smaržu (īpaši tas raksturīgs lētiem traukiem).
4. Šķīvjus, kuros ēdienam rodas „īpaša” garša. Tas attiecas arī uz pannām, kurās gatavo ēdienu.
5. Traukus, kuriem bojāts virsējais aizsargslānis (emalja, teflons).
Ne jau velti tautas parunās ir teikts, ka sasisti trauki ir uz laimi. Un runa jau nav par to, ka jauni šķīvji ir daudz drošāki nekā tie, kas nākuši vēl no vecmāmiņas. Ja izmetīsi vecos izbalējušos traukus un nopirksi jaunus, tad trauki, kas priecē acis, ātri vien radīs arī prieku par ēšanu no tiem.
Bet no ezotērikas viedokļa- bojājas vai sasitas tikai tie trauki, kuri uzņēmuši sevī negatīvo enerģētiku. Tāpēc arī tad, ja mīļākais šķīvītis sašķīdis gabalu gabalos, nav vērts saskumt. Vienkārši nomaini to uz jaunu, un viss būs labi.
Atstāt komentāru