Kompoti, pankūkas un visādi citādi deserti, protams, ir laba lieta, taču reizēm kārojas kaut ko stiprāku. Iedzert. Iesi uz veikalu – tai precei ticības maz. Kuram gan gribas no rīta mosties ar smagu galvu? Te nu jābūt kaut kam garšīgam, mājās gatavotam. Piemēram, plūmju uzlējumam. Piedāvājam pagatavot.
Ne visi svētki aprobežojas ar gāzēto ūdeni, tas ir skaidrs. Lielas viesības bez stiprajiem dzērieniem neiztiek. Tāpēc piedāvājam izmeklētu dvēseli uzmundrinoša uzlējuma recepti, kas pat viszinošāko dzērienu jomas pārzinātāju rosinās pakaitināt savu karmu.
Sastāvdaļas:
3 litri atšķaidīta pārbaudīta etilspirta (40-45 grādi)
6 gabali žāvētas plūmes ar kauliņiem
100 g cukura
3 graudiņi smaržīgo piparu
10 gab. krustnagliņas
1 paciņa vaniļas cukura
2 ēdamkarotes melnās tējas
Pagatavošana:
1. Pagatavošana pavisam vienkārša, laiku prasīs tikai dzēriena nostādināšana. Ņem parastu 3-litru burku, saliec tajā visas sastāvdaļas. Krustnagliņas un piparus vari nedaudz saspaidīt ar naža galu.
2. Ielej pusi no spirta, visu labi samaisi, tad pielej pārējo spirtu. Noliec tumšā vietā uz vairākām diennaktīm. Vajadzētu pietikt ar 3 dienām, bet būs labāk, ja ļausi nostāvēties kādas astoņas dienas.
3. Reizi vai divas diennaktī burku kārtīgi pakrati. Šķidrums var saduļķoties, tikai nevajag satraukties, tas ir normāli. Tad šķidrumu lēnām nokāš caur piltuvi, kurā ielikta vate, lai panāktu iespējami lielu tīrības pakāpi. Atliek vien dzērienu saliet skaistās pudelītēs un salikt tās ledusskapī, lai varētu izņemt tieši pirms likšanas galdā.
Garšvielas var nelikt vispār, taču mums liekas, ka to klātbūtne šī dzēriena garšu padara līdzīgu tā slavenajiem armēņu paraugiem. Cukuru pievienot arī nav obligāti, tas kalpo tikai dzēriena garšas mīkstināšanai. Priecāsimies, ja komentāros padalīsies, kā tev sanāca šis dzēriens.
Kur dabūt etilspirtu?
Etilsprtu pats var iztecināt.
No cukura