Atklāšu, kāpēc ir jāgatavo smilšu mīkla uz kefīra bāzes. Sanāk ļoti gardi! (Foto)

Ja pēkšņi uznāk kāre pēc kaut kā salda, palutini savējos ar šīm kārtainajām kūciņām. Pagatavot tās ir pavisam viegli, receptes pamatā ir smilšu mīkla uz kefīra bāzes. Starp citu, ja pārziež kārtiņas ar krēmu, tad sanāk kas līdzīgs mūsu iecienītajai tortei „Napoleons”. Tikai pagatavot to ir daudz vienkāršāk, jo kefīra mīkla nav ilgi jāgatavina ledusskapī!

Šodien pastāstīsim, kā pagatavot kraukšķīgas kārtainās kūciņas no kefīra mīklas pēc Olgas Matvejas receptes. Pārkaisi tās ar pūdercukuru un kanēli!

Sastāvdaļas mīklai:

250 g sviesta

250 ml kefīra (2,5% tauku)

10 g cepamā pulvera

500 g miltu

3 šķipsniņas sāls

Sastāvdaļas drupačām:

120 g miltu

150 g cukura

150 g sviesta

15 g vaniļas cukura

Pagatavošana:

1. Iesijā bļodā miltus. Sarīvē uz rupjās rīves aukstu sviestu, iejauc to miltos.

2. Pievieno cepamo pulveri un sāli. Visu saberz viendabīgās drupačās.

3. Pielej kefīru, samaisi ar cukuru. Savel mīklu bumbā, mīcīt nevajag. Ietin mīklu pārtikas plēvē un liec ledusskapī uz 60 minūtēm.

4. Drupaču pagatavošanai sajauc miltus, cukuru un vaniļas cukuru. Sarīvē aukstu sviestu, saberz visu ar rokām viendabīgās drupačās. Tāpat liec ledusskapī uz stundu.

5. Mīklu bez cukura izņem no ledusskapja un pamīci. Sadali to uz pusēm un tad katru daļu sadali vēl trijās daļās. Galdu pārkaisi ar miltiem, tad izrullē katru mīklas daļu plānā četrstūrī aptuveni 5 mm biezumā. 

6. Izņem no ledusskapja drupačas, vēl reizi tās pamīci, lai drupačas kļūst mazākas. Visu masu sadali 5 daļās.

7. Plāti izklāj ar cepamo papīru. Liec virsū pirmo mīklas kārtu, pārkaisi to ar drupačām. Ar mīklas ruļļa palīdzību uzklāj otro mīklas slāni. Viegli piespied ar rokām. Iespējami ātri, lai sviests neizkūst, klāj nākošās kārtas un drupačas. Pēdējo mīklas kārtu izveltnējiet lielāku un malas aizlokiet zem kūkas.

8. Ar lineāla palīdzību pielīdziniet malas. Ar asu nazi sagrieziet kūku porciju gabaliņos. Cepiet iepriekš līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī 40 minūtes.

9. Atdzisušu kūku pārkaisi ar pūdercukuru. Ja vēlies – arī ar kanēli. Labu apetīti!