Ko nedara kulturāli cilvēki restorānā. Arī es daudz ko nezināju

Reizēm liekas, ka galda etiķetes likumi ir tik ļoti sarežģīti un neapgūstami vienkāršam cilvēkam. Bet nav nemaz jābūt karalienei Elizabetei, lai orientētos uzvedības noteikumos. Tūlīt pastāstīsim, kā jāuzvedas pie galda restorānā, lai atstātu par sevi augsta statusa audzināta cilvēka iespaidu.

Etiķete pie galda

Kā ēd salātus

Iztēlojies situāciju. Tu paņem restorāna ēdienkarti, kurā redzi daudzu neparastu salātu nosaukumus.

Eiropā salātus pieņemts pasniegt pēc pamatēdiena, bet Amerikā pirms uzkodām. Lietišķās pusdienās priekšroka dodama pamata salātiem. Tie var būt klasiskie „Cēzara” salāti.

Nekādā gadījumā neatvirzies malā, kad oficiants liek tev priekšā šķīvi! Ne mazāk svarīgi ir pareizi izvēlēties galda piederumus, ar kuriem tu salātus ēdīsi. Galdu servējot pie tava šķīvja tiks salikti galda piederumi tādā kārtībā, kādā tiks pasniegti ēdieni.

Kad oficiants pasniegs salātus, ņem dakšiņu un nazi, kas atrodas tālāk no šķīvja malas. Ja salāti vai dārzeņi sagriezti lielos gabalos, to sasmalcināšanai lieto nazi. Austrijas galda etiķetes skola māca, ka gadījumā, ja salātu sastāvdaļas sagrieztas smalki, salāti jāēd tikai ar dakšiņu.

Rīta un vakara kafija

Lai kā tev arī garšotu kafija, pasūtīt to vakarā sabiedrībā nav pieņemts. Tā māca galda etiķetes noteikumi. Piemēram, Itālijā kapučīno laiks beidzas pēc 11.00 Šis dzēriens satur daudz kaloriju un tas ir smags, jo tajā ir daudz piena. Tāpēc to parasti dzer no rīta. Dienā vai vakarā labāk dzeriet espreso.

Tāpat nevajag dzert kafiju uzreiz no tasītes, un ne tikai tāpēc, ka tā ir karsta. Var netīšām izliet kafiju sev virsū. Ja vēlaties nogaršot kafiju, tad izmantojiet tam tējkaroti.

Ar nazi un dakšiņu ēd tikai trīs ēdienus

Galda etiķete paredz ar nazi un dakšiņu ēst tikai trīs ēdienus. Tie ir gaļa, lieli dārzeņi, tai skaitā arī salātos, un cietie sieri. Taču ir arī izņēmumi. Maltās un kapātās gaļas izstrādājumus (kotletes, bifštekus, frikadeles) ēd tikai ar dakšiņu.

Ņem dakšiņu labajā rokā un atdali no kotletes gabaliņu un liec to mutē. Starp citu, kulturāli cilvēki nekad nesadala visu kotleti gabaliņos. Tas nav pēc etiķetes. Pareizi būs atdalīt vienu gabaliņu un pēc tam nākamo.

Ej uz nākamo lapu un lasi turpinājumu!