Omīte atklāj, kā pareizi uztaisīt kraukšķīgus mazsālītos gurķīšus. Garšos arī tiem, kas gurķus neēd

Sastāvdaļu daudzums paredzēts vienai 3 litru burkai. Piecu litru burkai vajadzēs produktu daudzumu divkāršot.

Sastāvdaļas:

2 kg gurķu

100 g sāls

1 l ūdens

3 diļļu ziedkopas

1 mārrutka lapa

1 galviņa ķiploku

4 melno piparu graudi

3 smaržīgie pipari

2 lauru lapas1 tējkarote sinepju pulvera

¼ sarkanā asā pipara pāksts

2 ķiršu lapas

2 upeņu lapas

2 ozola lapas

Pagatavošana:

1. Nomazgā gurķus ar birsti un iemērc uz pāris stundām aukstā ūdenī. Iemērkšana ir lielisks veids, kā padarīt gurķus kraukšķīgākus.

2. Kārtīgi izmazgā burku.

3. Noskalo dilles, lapas, notīri ķiploku.

4. Liec pusi no lapām, sarkano piparu, ķiplokus burkas apakšā. Maksimāli blīvi saliec burkā gurķus.

5. Uzkarsē katlā ūdeni un izšķīdini tajā sāli.

6. Pārlej sālījumu gurķiem, klāj virsū atlikušās lapas un uzliec burkai vāku.

7. Lai gatavotu sālītus gurķus ar auksto paņēmienu, sāli gurķus 5 dienas. Pēc tam nolej sālījumu (garšvielas un lapas neizmet), gurķus nomazgā, lai nebūtu balto nogulšņu un pārlej ar tīru aukstu ūdeni. Pēc mēneša gurķi ir gatavi. Pēc garšas gurķi būs kā mucu gurķi.

8. „Kāzu” gurķus sāli 2 dienas.

9. Pēc divām dienām nolej sālījumu, izņem ķiplokus un lapas, bet gurķus kārtīgi nomazgā zem tekoša ūdens.

10. Sālījumu nokās caur marli un uzvāri. Putas noņem.

11. Tīrās burkās liec nomazgātos gurķus, nedaudz svaigu diļļu un ķiploku un pārlej pāri vārošo sālījumu. Aizvāko ar novārītiem metāla vāciņiem.

12. Burkas apgriez otrādi. Ļauj stāvēt diennakti.

13. Liec burkas vēsā vietā glabāšanai.

Padoms

„Kāzu” gurķu sālījumam jābūt duļķainam. Ja tajā parādījušās baltas nogulsnes, nedomā, ka gurķi nav ēdami. Nomazgāt to nevajag, pirms ēšanas tikai noskalo gurķus. Labu apetīti!